Design Build, Deck replacment in Bellingham.  Low main

Bellingham Deck, Patio, and Pavilion


We were contacted to design and build a replacement deck and outdoor living area by the new owners of this property.  The existing backyard/deck did not fit their lifestyle or tastes and the deck was due for maintenance and repair.

The entire backyard was covered with a cedar deck that was going to need some attention if it were to stay.  Along with this large, ageing deck was a massive hot tub that the new owners had no intentions of using, it seems that you are either "hot tub people" or you are not. 

Our charge was to come up with a design that would be visually interesting, tie the home to the outdoors, provide space for a covered area to BBQ, and provide multiple seating areas to take advantage of the patterns of light and shade throughout the day.

 

 

  • Before picture, looking east to west.  From this vantage point you can see how the original deck dominated the back yard, as well as the hot tub that had to be removed.
  • Before photo of side deck.
  • 3D rendering of new deck and pavilion.  This is the design that the project was based on, the only major differences between this drawing and the completed project are the radius corners on the patios and the decking color.
  • XLM PVC decking in "River Rock" color for the body and "Harbor Stone" for the borders with aluminum picket and aluminum & glass railings.  Notice the decking laid on bias (at an angle), running your decking like this necessitates using a closer joist
  • View of the curved deck with wrap around steps, paver patios, and BBQ pavilion.  The single existing large deck was replaced with smaller individual areas, each designed for a specific purpose
  • From the radius patios to the more formal but flowing deck, the use of a variety of materials and spaces allows for the smooth transition from landscape to home.  The central pavilion with its built in benches can serve as a place to sit and converse
  • Looking West.  The wrap around step and elevated pavilion floor is visible from this angle.  The small patio in the foreground was intended to be a walkway but is being used as a spot to relax and enjoy a morning cup of coffee.
  • Cool photo of the radius patio and retaining wall/ walkway.
  • Walkway/retaining wall continues the theme of low maintenance and ease of access